theater

Bas noemt zichzelf een documentair fotograaf met een voorkeur voor theater en alles waarbij illusie een belangrijke rol speelt. Die voorkeur loopt als een rode draad door al zijn werk, maar theaterfoto’s beslaan toch het grootste deel van zijn nalatenschap. Zijn voorkeur voor het fotograferen van mensen heeft daar ongetwijfeld mee te maken.
In de loop der tijd ontwikkelt hij de vaardigheid mensen dicht op de huid te zitten zonder dat ze zich van de camera bewust zijn. Dat vermogen dichtbij te komen zonder zichtbaar te zijn, levert hem prijswinnende foto’s op. Voor die van Teneeter en voor zijn foto’s bij Carte Blanche, waar mensen met een verstandelijke beperking spelen.

Op deze pagina’s een selectie van de voorstellingsfoto’s van zo’n twintig theatermakers, groepen en initiatieven waarvoor hij heeft gewerkt, eenmalig of langer. Soms is Bas ook verantwoordelijk voor licht en techniek en begeleidt hij de tournee. Van een aantal initiatieven is hij medeoprichter.

Naast deze foto’s bevat het archief van Bas een groot aantal foto’s van diverse andere gezelschappen en festivals. Vaak alleen als afdruk of negatief. Voor de selectie op de site is een aantal van deze foto’s gedigitaliseerd.
De namen van de spelers staan niet vermeld bij de foto’s. Die zijn wel te vinden in deTheaterencyclopedie Daarin ook een interessant artikel over de veranderingen in de theaterfotografie in de jaren dat Bas actief is.